Marea ruptură din tech: Apple renunță la Intel, ca furnizor de procesoare pentru Mac

de: Alexandru Puiu
23 06. 2020

În conformitatea cu zvonurile din ultimele luni, Apple a anunțat în cadrul WWDC că va lansa sisteme Mac cu procesoare create in-house, în defavoarea Intel.

Acțiunile Intel și poziția gigantului în piață vor avea de suferit în următoarele luni, după aflare veștii că relația cu Apple s-a rupt. Gigantul din Cupertino nu va mai folosi procesoare Intel în sistemele sale. În schimb, va utiliza procesoare proprii, pe arhitectură ARM, similare cu cele pe care le găsești în iPad-urile și iPhone-urile companiei.

Scopul celor de la Apple prin această tranziție este de a crea procesoare foarte puternice, dar semnificativ mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele pe care le găsești în prezent pe Macbook, iMac, Mac mini sau Mac Pro. Este însă important de reținut că această distanțare de Intel se va petrece pe parcursul mai multor ani, iar noul tău sistem cu procesor Intel va avea parte de numeroase actualizări, în continuare.

Până la finele acestui an, vor fi anunțate primele Mac-uri cu noile procesoare create de Apple. Acestea se vor pupa de minune cu viitorul macOS Big Sur. Ca un detaliu interesant, o mare parte din efortul tehnic menit să faciliteze tranziția la noul hardware a fost deja făcut de Apple. Din acest motiv, aplicații pretențioase precum Final Cut Pro, Microsoft Office și întreaga suită Adobe Creative Cloud sunt deja compatibile cu procesoare Apple pe arhitectură ARM.

Un alt avantaj major al acestei schimbări majore ține de librărie de aplicații pe care o vei avea la dispoziție pe Mac. Ca referință, în Mac AppStore vor ajunge toate aplicațiile de iPhone și iPad, pentru co vor putea fi rulate cu un efort minim din partea dezvoltatorilor. Instrumentele necesare vor fi incluse în Xcode 12.

Tranziția de la o platformă la alta ar trebui să se finalizeze în următorii doi ani, dar, pentru un moment, Apple va continua să ofere sisteme noi cu procesoare Intel, chiar și din generații care nu au ajuns încă în lumina reflectoarelor.

În ceea ce privește modul în care se va desfășura acest proces de trecere de la procesoare Intel la SoC-uri Apple, avem deja un precedent stabilit în 2006. La momentul respectiv, gigantul din Cupertino a migrat de la IBM PowerPC la Intel x86. Tranziția a început în 2006, dar sistemele de operare macOS au continuat să funcționeze pe acel hardware până în 2013.